Εξαδέλφη Βέρα

Πως αποδέχεσαι την ασχήμια σου Βέρα εσύ; Την κακομορφία του προσώπου σου, πως φτάνεις να την αγαπάς; Το κακοσχηματισμένο «εγώ» σου;
Όταν κοιτάς τα αγόρια που κοιτάν τα άλλα κορίτσια που κοιτάν αλλού γιατί έχουν χορτάσει βλέμματα εκείνα τα κορίτσια. Πώς νιώθεις; Πιο όμορφη στην ψυχή ή μήπως ακόμα πιο αλλόκοτη στην όψη; Πως εξοικειώνεσαι με την όψη σου την μη αποδεκτή; Την εκατομμύρια απορριφθείσα. Την χιλιοειδωμένη στον καθρέφτη με προσοχή και παρατηρητικότητα επιστήμονα. Όταν γνωρίζεις κάθε χιλιοστό αλλά νοερά το κάθε χιλιοστό δεν είναι όπως το γνωρίζεις. Όταν το έξω σου, δεν είναι το μέσα σου. Όταν άλλο έξω και άλλο το μέσα σου.

Τα σμιγμένα φρύδια και οι κόκκινες στάμπες; Τα φουσκωτά μάγουλα και το προγούλι πως παραμένουν ίδια μετά από τόσα ταξίδια και τόσα βιβλία; Δεν εξελίσσεσαι παρά μόνο μέσα σου. Το «όξω» σου σταμάτησε την εξέλιξή του όταν πρωτοσχηματίστηκε άσχημο. Το πνεύμα σου και η ψυχή σου είναι μονίμως μεταβαλλόμενα. Αλλά μονάχα εκείνα. Και άλλο εκείνα και άλλο «εσύ».

Πώς όλα συνυπάρχουν στο μοναδικό σου «εγώ»; Γιατί ένα μονάχα εαυτό έχεις και εκεί έχεις μόνο να τα στριμώξεις όλα. Αν δεν βρεις τρόπο να τα στριμώξεις. Θα γίνουν ένας όγκος που θα σε σκοτώσει. Ολόκληρη. Αλλά πριν θα σε κάνει ακόμα πιο ξένη. Με το μέσα σου. Το «μέσα» με το «έξω» σου πιο ξένο και πιο παράταιρο.
‘Έφτασες σαράντα και ακόμα άλλο περιμένεις να δείξει ο καθρέφτης.

Πότε θα μου δώσεις απάντηση για το πώς τα καταφέρνεις;
Αν τα καταφέρνεις. Δεν τα καταφέρνεις. Κάθε μέρα πεθαίνεις. Μόνο το μέσα σου.
Το έξω σου συντηρείται για να σκοτώνει το μέσα σου, το εγώ σου.
Το πρόσωπό σου θα γεράσει με το χρόνο του. Η καρδιά και το πνεύμα σου, γεννήθηκαν ρυτιδιασμένα. Και ρυτιδιασμένα θα πεθάνουν. Γιατί δεν τα είδε ποτέ ο ήλιος.
Η κουρτίνα δεν τραβήχτηκε ποτέ. Ούτε από εσένα και ούτε και από κανένα, Βέρα, αφού κανείς δεν σήκωσε καν το χέρι του, πόσο μάλλον να ανοίξει τα μάτια του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s